Wednesday, September 23, 2009

Dental Office Finish Board

This is the client approved finish board showing finishes for cabinetry, countertops, glazing and paint colors. Next we will be moving on to the dental equipment specifications.

Wednesday, September 16, 2009

Space Planning/Schematic Design

This is the architect's plan for the dental surgery. Several changes were made to the owner's original plan.
The entry door was moved from the side to the front of the building to face the street. This made the surgery more inviting and noticeable.

Five consultation rooms were placed around the central garden to give patients a calming, peaceful atmosphere.

A separate children's waiting room away from the adult waiting room was created for children to watch T.V and play computer games.

The reception area was relocated from the center right to the center left of the surgery in between the adult and the children's waiting rooms. A large window opposite the reception would provide plenty of natural light and again a view of the garden.

The restrooms were enlarged and modified to meet accessibility needs for disabled people.

A curved ceiling element running through the length of the surgery was introduced to define areas and circulation paths.

Monday, September 14, 2009

Programming and Pre-design

The next stage was to meet with the client and go through the programming to find the spacial relationship requirements. Included in our discussions were how many exam rooms were needed and what equipment would be going into them.

The owner's original drawings for the building showing survey dimensions. (Owner's drawings do not match existing conditions)

Pre-design bubble drawing showing early space planning.

With the programming information and the bubble drawing we could see how all the spaces could fit together with the existing building.

Case Study Of A Dental Office Remodel By CONima Architects

CONima Architects was recently contracted to remodel an existing building and transform it into a dental office.

Currently the building is in a poor state of repair and has been unoccupied for the last 4 years. We're using this as a case study of how to rehabilitate a commercial space and to address the challenges of a dental/medical facility within an existing building. Over the next coulpe of months we will be showing the progress of this project.

The existing waiting room.

A view of the dated existing bathroom.

A before picture of the reception area.